Location

London

Event Website

http://www.csce2016.ca/

Description

The City of Barrie’s municipal solid waste landfill is located in a depleted sand pit and is in close proximity to residential development. The landfill opened in the 1960s and was slated for closure in 2017. Originally designed as a natural attenuation facility, leachate seepage from the waste to the groundwater and an adjacent stream, posed environmental risks and compliance issues. The risks were mitigated through a project completed between 2008 and 2015, involving the progressive excavation of approximately 1.6 million cubic metres of waste in the western 2/3 of the landfill, installation of an engineered state-of-the-art liner and leachate collection system, re-use of sand from the waste screening process and installation of a landfill gas collection system. The re-engineered landfill cells contain leachate from impacting groundwater and will allow existing purge well remedial system to be stopped earlier than initially predicted. The landfill gas collection and flaring system constructed as part of the project will result in reduction in the release of greenhouse gas. The total airspace remaining as a result of the reclamation and re-engineering translates to a site closure of 2035, a lifespan increase of 18 years. This increase resulted from the re-use of daily cover screened from the waste, as well as increased density achieved through recompaction activities. This project outcome is considered to be a success from the perspectives of improved environmental performance and improved utilization of an existing waste management asset, which will allow the City to continue to develop its long term Sustainable Waste Management Strategy.


Share

COinS
 
Jun 1st, 12:00 AM Jun 4th, 12:00 AM

ENV-626: BARRIE LANDFILL RECLAMATION AND RE-ENGINEERING 2009-2015

London

The City of Barrie’s municipal solid waste landfill is located in a depleted sand pit and is in close proximity to residential development. The landfill opened in the 1960s and was slated for closure in 2017. Originally designed as a natural attenuation facility, leachate seepage from the waste to the groundwater and an adjacent stream, posed environmental risks and compliance issues. The risks were mitigated through a project completed between 2008 and 2015, involving the progressive excavation of approximately 1.6 million cubic metres of waste in the western 2/3 of the landfill, installation of an engineered state-of-the-art liner and leachate collection system, re-use of sand from the waste screening process and installation of a landfill gas collection system. The re-engineered landfill cells contain leachate from impacting groundwater and will allow existing purge well remedial system to be stopped earlier than initially predicted. The landfill gas collection and flaring system constructed as part of the project will result in reduction in the release of greenhouse gas. The total airspace remaining as a result of the reclamation and re-engineering translates to a site closure of 2035, a lifespan increase of 18 years. This increase resulted from the re-use of daily cover screened from the waste, as well as increased density achieved through recompaction activities. This project outcome is considered to be a success from the perspectives of improved environmental performance and improved utilization of an existing waste management asset, which will allow the City to continue to develop its long term Sustainable Waste Management Strategy.

http://ir.lib.uwo.ca/csce2016/London/Environmental/15